Weg bij je werkgever?

Op deze pagina vind je jouw traject om een nieuwe baan te vinden.

Lees verder

Je wil weg bij je werkgever

Je hebt op deze website het Item actie helemaal gelezen en je weet het zeker; je gaat opzoek naar een nieuwe baan. Hier ontstaat gelijk de volgende uitdaging. Wil je hetzelfde werk blijven doen of ben je toe aan iets anders. Dit is een belangrijke vraag om jezelf te stellen want dit beïnvloedt het proces van werk zoeken.

Je wil hetzelfde werk blijven doen

Je wil een nieuwe baan en bent tevreden met je huidige takenpakket. Nu moet je alleen nog de nieuwe baan vinden. Hiervoor zijn verschillende manieren.

  • Kijk naar je eigen netwerk. Ken je iemand die in een vergelijkbare organisatie werkt als waar jij nu werk. Gooi eens een balletje op en vraag of hun werkgever nog opzoek is naar mensen. Als dit het geval is heb je de deur al op een kiertje staan, zeker als iemand bereid is een goed woordje voor je te doen kan het maar zo zijn dat je binnen de kortste keren kan beginnen bij je nieuwe werkgever.
  • Is er binnen je eigen netwerk niemand die je kan helpen. Dan kan je opzoek naar vacatures. Deze vind je tegenwoordig makkelijk. Vacatures zijn te vinden op bijvoorbeeld LinkedIn of op de www.nationalevacaturebank.nl. Ook een simpele google zoekopdracht met vacature (en de regio waarin je wil werken) levert vaak al vele resultaten op. Om vacatures te vinden hoef je er niet meer op uit.
  • Naast dat je opzoek kan gaan naar openstaande vacatures kan je natuurlijk ook altijd een sprong in het diepe wagen en een open sollicitatie doen. Misschien is er een organisatie waar je zelf graag zou willen werken, maar hebben zij geen vacatures open staan. Vergeet dan niet; niet geschoten is altijd mis. Stap bij de organisatie naar binnen, klaar om jezelf te verkopen of schrijf een goede motivatiebrief waar de organisatie niet omheen kan en creëer je eigen kans.

Je ben klaar voor een nieuwe uitdaging

Je wil een nieuwe uitdaging. Het is tijd om je huidige functie achter je te laten en iets anders te gaan doen. Nu worden zaken iets ingewikkelder. Je hebt een aantal dingen om over na te gaan denken. Om je daarbij te helpen hebben we een keuzeboom met vragen voor je uitgewerkt, als je deze volgt weet je wat voor jou de volgende stap is.

Punt 1 (zie bovenstaand stroomschema). Een functie vinden die bij jou past.

Om een functie te vinden die bij jou past kan je verschillende dingen doen. Als eerste kan je eens aan familie en vrienden die jou goed kennen voorleggen dat je ander werk wil gaan doen en aan hun vragen wat ze goed bij jou vinden passen. Houd er rekening mee dat sommige mensen negatief zullen reageren omdat zij een nieuwe uitdaging als een risico zien, schrik hier niet van en neem vooral nuttige informatie mee in uw zoektocht naar een nieuwe functie.

Ten tweede kun je eens het internet opgaan. Websites zoals www.carrieretijger.nl zijn er speciaal om je te helpen met het vinden van een nieuwe carrière en staan vol met tips en tops bij jou zoektocht naar een nieuwe baan en een nieuwe functie.

Als laatste is het de moeite om een persoonlijkheidstest te doen. De resultaten van dit soort tests zijn vaak nauwkeuriger dan je zal verwachten en de resultaten bieden informatie over wat voor functie bij jou persoonlijkheid past. Ben je bijvoorbeeld iemand die de leiding zou moeten nemen over een grote groep, of ben je iemand die juist leiding nodig heeft? Is het iets voor jou om alleen te werken en misschien zelfs een eenmanszaak te beginnen, of ben je juist iemand die beter functioneert in teams? Op al dit soort vragen geven persoonlijkheidstesten antwoord. Een goede test vind je bijvoorbeeld op www.16personalities.com/nl/persoonlijkheidstest. Let wel op, als u zich echt niet in de resultaten herkent moet u zichzelf niet forceren richting stressvolle situaties die u helemaal niet zitten enkel op basis van een test uitkomst.

Je hebt je nieuwe functie gevonden.

Jij hebt je nieuwe functie gevonden. Nu kan je twee dingen doen. Je kan de stappen volgen onder ik wil hetzelfde werk blijven doen om een nieuwe werkgever te vinden. Of misschien kan u uw nieuwe droomfunctie ook uitvoeren bij uw huidige werkgever en biedt dit vooruitzicht een ander perspectief waardoor een nieuwe werkgever zoeken plotseling geen prioriteit meer lijkt te hebben. In dit geval is het tijd om met uw leidinggevende te praten en uit te zoeken of er misschien bij de huidige werkgever mogelijkheden zijn.

Boek

Wil je meer weten over reorganisaties en hoe je daarmee om kan gaan? Bestel ons boek dan!

Bestel boek

Forum

Op ons forum kun je jouw gevoelens én informatie delen.

Bezoek forum